Loont het collectief?

Collectief energie inkopen loont meestal niet

Collectief energie inkopen: het lijkt vaak een goed idee, maar je bent meestal duurder uit dan wanneer je kiest voor het afsluiten van een vast contract bij een energieleverancier. Steeds meer organisaties bieden een energiecollectief aan. Bedenk goed of het loont voordat je hier aan begint, de kosten kunnen namelijk hoog oplopen.

Wat is collectief energie inkopen?

Wanneer je je energie via een energiecollectief wilt inkopen wordt er een veiling gehouden waarbij energieleveranciers tegen elkaar opbieden. Het aanbod van de winnende energieleverancier wordt voorgelegd aan de huishoudens die mee willen doen met het energiecollectief. Je hebt dan samen met alle huishoudens die meedoen hetzelfde energiecontract.

Waarom loont een energiecollectief meestal niet?

Wanneer je bij een vergelijkingssite zelf zoekt naar de goedkoopste energieleverancier, ben je in de meeste gevallen goedkoper uit. De prijs van het aanbod bij het energiecollectief is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid huishoudens die mee doen. Hoe meer huishoudens, des te lager de prijs. De winnaar van het collectief is daarnaast niet altijd de goedkoopste, maar hebben wel betere voorwaarden. Mocht je puur willen gaan voor een contract met lage energietarieven, dan kun je beter vergelijken via een vergelijkingssite en vanuit daar de voordeligste energieleverancier kiezen.

Wanneer je een aanbod hebt gehad van een energiecollectief, vergelijk deze dan goed met de contracten die je kunt vinden op energievergelijkingssites zoals Consumind.nl. Hier kun je alle tarieven van meer dan 23 energieleveranciers met elkaar vergelijken en zie je direct wie de voordeligste energieleverancier is. Kijk daarnaast ook altijd goed naar de voorwaarden van het contract dat je krijgt aangeboden. Een veilingaanbod kan afwijken van de voorwaarden bij een regulier energiecontract. Denk hierbij aan het betalen van een opzegvergoeding of het wijzigen van de tarieven. Dit kan zorgen voor extra kosten en dat wil je natuurlijk niet.

Bespaar tot wel 300 euro met het afsluiten van een vast energiecontract. Vergelijk, bespaar en stap over. Zo weet je zeker dat je nooit te veel betaalt voor je gas en stroom en profiteer je altijd van de voordeligste energietarieven van het moment. Start vandaag nog. Prettig geregeld. Dit artikel is geschreven met huidig onderzoek en een kwalitatief onderzoek van het ideal casino.

Published by